Az egyiptomi példa

 2011.02.11. 12:00

Látjuk a SEMMIÉRT ÉLNI elkeseredését, az ELÉG VOLT haragját és a SZABADSÁG legkedvesebb vágyát lobogni az arcokon, látjuk egy emberibb élet reményét zászlóval, virággal, zenével ünnepelni. Gyönyörű az EGYEK VAGYUNK (we are one) kórus összhangzása, nem engedve vallási alapon megosztó törekvéseknek, zsarolásnak, eljövendő zsebpénz ígéreteknek. Félelem nem hajlít gerinceket; hatalmi próbálkozások ellenére s mellett növekszik a sokadalom.

Mit tett idáig a helyi hatalom? Lavírozott, fenyegetett, anarchiát keltett, rongált, tört és zúzott, felbérelt, megvert, vallatott, drága életeket vett el, hamis híreket terjesztett, s ki tudja, mi van még a tarsolyában. A katonaság egyelőre segítőkésznek mutatkozik; nyilván nem szabad egy turizmusban érdekelt országnak 'ellenőrizetlen helyzet' benyomást kelteni. Tehát hadsereg nem avatkozik be, míg nem érkezik más parancs.

Külhatalmak szerepe egészen elképesztő: hírek szerint 2010-ben az USA 1.2milliárd dollárral, Németország 22millió euroval támogatta Egyiptom fegyverkezését, Amerika eközben ellenzéki köröket is pénzelt. Hatalmas demokráciák dolgoznak egy 30 éve szükségállapotot tartó diktatúra fennmaradásáért, aztán üdvözlik a kitört tiltakozást.

Amúgy szépen megmutatkozott, mire tartják államok a 'rendvédelmi' szerveket. Fosztogatásnál a rendőrség, tüzeknél a tűzoltóság szívódott fel; bezzeg tüntetőket bírtak gázolni vagy lövöldözni rájuk. A fegyvertelen tömegre lovas-tevés titkosszolgálatosok, plusz lefizetett ellentüntetők rontottak rá vágó- és szúróeszközökkel. Gondolom, a több ezer köztörvényes bűnözőt is szándékosan engedték szabadon; legyen mire mutogatni statárium bevezetésénél.

Elvarázsolt, ahogy a tüntetők pillanatok alatt megszervezték a közvagyon védelmét.

Egyiptomiak, köszönöm nektek.

Címkék: egyiptom tüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://nexialista.blog.hu/api/trackback/id/tr262648094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása