Hatalom III.

 2010.12.19. 18:04

Hatalom-megjelenítés jellemzői

Hatalomgyakorlás vagy annak szándéka azon az alapon lehetséges, hogy más(oka)t kevésbé értékesnek gondol magánál valaki. (Az értéklista és -skála tetszőleges.)

Ehhez azonban ítélkezni kell az illető(k)ről. Már az ítélkezés gyakorlata is eleve hatalmi hozzáállás: aki ítél, automatikusan fölébe helyezi magát a megítéltnek, azt képzeli, “rálátása” van, ő az, aki megítélheti, eldöntheti, milyen az illető. Ebben a megítélt mozdulatlan, akarat és vélemény nélküli, nem résztvevő, hanem elszenvedő fél, pusztán egy tárgy.

Fentiek alapján rögtön fény is derülhetett arra, mi jellemzi a hatalom megjelenési formáit:

a) tárgyként való kezelés, b) akaratátvitel, c) egyirányúság.

Az egyedfejlődés folyamán és talán a történelemben is egyaránt “finomodnak” a jelzések, bár sokszor csak attól függ, éppen mennyire van “szükség” az akaratátvitelhez, melynek útja a szelídítés felé:

testi agresszió – erőszimbólum – erőszakos közlés, mint például az ütés - erőfelmutatás - parancs vagy esetleg szúrás - fegyverfelmutatás - negatív ítélet, de hozhatunk ellenpéldát is, pl. kéretlen simogatás - személyes tér kurtítás - dícséret körrel.

Segítetek analógiákat keresni?

 

Címkék: kontroll hatalom médiatörvény irányítás

A bejegyzés trackback címe:

https://nexialista.blog.hu/api/trackback/id/tr782526251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ginea 2010.12.20. 21:29:07

Milyen analógiákra gondolsz?
Fenn-lenn, kinn-benn párhuzam?
Nekem erről Dethlefsen jut eszembe...de hogy igaza van-e....hm...

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.20. 23:15:40

@Ginea: arra gondoltam, talán minden fizikai hatalomgyakorlásnak van szimbolikus, esetleg konkrét nyelvi megfelelője

Ginea 2010.12.21. 10:00:46

@nexialista: A káromkodás tuti, mert félelmet kelt a másikban, persze azt is lehet úgy mondani, hogy vicces legyen. A hanghordozás fontos.A fenyegető hangnem...
A minap például az jutott eszembe, hogy miért zavar engem, ha azt mondja nekem a beszélgető társam: "Te tudod!" Valahogy elnyelt belőlem valamit. Magyaráztam és láthatólag nem értett velem egyet. Nyilvánvalóan nem fejezte ki az ellenérzését nyíltan, de mégis kifejeződött ebben a rövid mondatban. Rejtett agressziónak vélem.
G

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.21. 10:11:02

@Ginea: lehet egy legyintés vagy leintés megfelelője a "te tudod" ?
káromkodás pedig "behúzlak a pöcegödörbe" ?
süti beállítások módosítása