Jogegyenlőség?

 2010.10.20. 17:54

A közelmúlt két, hazai – médiában nagy visszhangot verő – eseményének követésekor tűnt fel, miként érvényesül (vagy nem) Magyarországon a törvény elõtti egyenlõség alkotmányos joga.

Az egyik (dr. Geréb Ágnes és az otthonszülés) következménye egyéni tragédia, a másiké (Tolnay-Bakonyi-Petrusz MAL ZRT-je és a vörösiszapkatasztrófa) 4 haláleset, több tucat sebesült, többszáz család valamint a helyi települések ingó- és ingatlanvagyonában keletkezett kár (a katasztrófa óta naponta változik).

Bár az esetek nem ugyanazok, a vádak hasonlóak, (inkább mértékükben különböznek). Ami meglepő; hasonló vádak esetén mennyire arányos/aránytalan a – jogosnak vélt – intézkedés. Első fokon vád dr. Geréb esetében: maradandó fogyatékosságot és halált okozó – foglalkozás körében elkövetett – gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűntények, például kuruzslás, (azt most hagyjuk figyelmen kívül, hogy ugyanilyen kórházi eseménynél nincs letartóztatás). Vád amott: több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás, másodfokon halálos tömegszerencsétlenséget okozó – foglalkozás körében elkövetett – gondatlan veszélyeztetés vétsége. Míg dr. Geréb Ágnest (és három társát) a rendőrségen előállítják, előzetes letartóztatásban marad, tárgyalásra is bilincsben vezetik, családtagjaival sem érintkezhet, a vörösiszap tulajdonosainak egyikét a katasztrófa után egy héttel veszik őrizetbe, majd két nap után elengedik, azóta is szabadlábon védekezhet. Dr. Geréb őrizetbe vételének napján lefoglalják a Születésház iratait, fogvatartásának indoka: szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el, tanúk befolyásolásával, iratok megsemmisítésével vagy elrejtésével, illetve más módon a bizonyítást megnehezítené, avagy veszélyeztetné. Eközben a vezérigazgató előzetes letartóztatását a bíróság nem találja indokoltnak, sőt, a gyanúsítást is vitatja, (igaz, az ügyészség fellebbez). Bakonyi ügyvédje szerint nem merül fel tanúk befolyásolása és bizonyítékok megsemmisítésének gyanúja. Házkutatás történik ugyan, de több nappal az események után.

Nyáron a Fővárosi Bíróságon – dr. Geréb ellen – zajló per elsőfokú tárgyalásán két orvosszakértő azt mondta, hogy a munkájából felfüggesztett szülész-nőgyógyász szakorvos foglalkozási szabályszegést követett el, amikor még régebben egy szülés levezetésekor nem biztosította az újszülött újraélesztéséhez szükséges eszközöket.  A másik ügyben a rendőrség arra alapozta Bakonyi gyanúsítását, hogy a cégvezető elmulasztotta a hasonló katasztrófák kármentesítéséhez, az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, a védelmi rendszerek, illetve káresemény hatását csökkentő védművek és jelzőriasztó-rendszerek kialakítását.

Az bizonyára ismert, ki folytathatja korábbi tevékenységét.

Címkék: rendőrség dr geréb bakonyi jogegyenlőség mal vörösiszap

A bejegyzés trackback címe:

https://nexialista.blog.hu/api/trackback/id/tr162386603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása