Világkormány ideje

 2011.04.15. 11:11

Világos, hogy megosztott/megosztó rendszerek problémája nem oldható fel megosztott/megosztó rendszerek eszközeivel, miközben a következmények folyvást globalizálódnak.

Gondoljunk akár a túlfogyasztás/éhezés, környezet-pusztítás/-védelem, népességrobbanás/-fogyás kérdéseire. Éppen ilyen fontos, miként vált demokráciák érdekévé diktatúrákat fenntartani. Mi értelme államszervezeteket, hadseregeket működtetni, fegyverekre és háborúskodásra fordítani a népesség által megtermelt javak tetemes hányadát? Amikor mindenki számára nyilvánvaló; egyetlen Föld létezik, melyen egyetlen emberi faj él.

Az internet korában egyre többen nyomon követhetjük, miként hat a Föld valamely pontján felbukkanó politikai, gazdasági, környezeti válság más területekre, népességre. A nemzetállamok kormányai nemhogy könnyítenének saját népük helyzetén, hatalmas költségekkel, deficitek tervezésével, eladósodással, pazarlásokkal, ellentétek szításával jelentősen rontanak azon, nem beszélve egyéb leleményes elnyomási technikákról.

Világkormány elleni érvként a nemzethalált szokás felhozni, bár ettől korántsem törlődnek el az élő vagy csak alkalmanként fenntartott nemzeti hagyományok, ezek sokfélesége ma is szabadon gyakorolható a legtöbb országban, ahol nem maga a nemzeti államszervezet akadályozza. Ahol pedig kötelező tradíciót őrizni, tudjuk, mi lesz a sorsa...

Gondoljunk bele, az ENSZ hány évtizede dolgozik az együttműködésen, hány évtizede keresi/gyakorolja a lehetséges kooperációs formákat tudományos, oktatási, egészségügyi, jogi, munkaügyi, jóléti kérdésekben és mindezt a legkisebb állami hivatalnokseregnél is kisebb (hetvenezren aluli) létszámmal. Ma az ENSZ kormányzat az, ami demokratikus, egységes, 192 ország csatlakozott hozzá (elfogadva a közös nyilatkozatokat), és képes nemzetek feletti működésre. Kiemelkedő alkotása az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata.

Elnézve a pártokat negligálók növekvő táborát, lehetséges, egy népszavazásnál a legtöbb ország lakossága megszavazná közös kormányzatként.

 

Címkék: kormány tüntetés ensz szabadság jogok hatalom emberi szabadságjogok pártpreferencia népképviselet egyetemes

A bejegyzés trackback címe:

https://nexialista.blog.hu/api/trackback/id/tr452827180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buzzword 2011.04.20. 15:20:57

A világkormány nem jó ötlet. Nem csak nacionalista érdekek miatt - a nacionalizmust amúgy miért keverik sokan a xenofóbiával? a nemzetállam miért szitokszó? -, hanem gyakorlati megfontolásokból is.
Nézd meg Tito Jugoszláviáját, amikor kiszabadultak a különféle nációk a kényszeredett "mindenkitestvéreskedésből", hihetetlen hévvel kezdték el gyilkolni egymást.
A határok tiszteletét meg lehet követelni, de a határok lebontása súlyos elnyomás.
Tudod hány magyarverés/szlovákverés lenne, ha Magyarországot és Szlovákiát erőszakkal egybefogná egy világállam?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.20. 21:39:11

@Buzzword: Jugoszlávia elég messze esett a világállamtól, és mesterségesen voltak egy közösségbe kényszerítve emberek;
erőszakról nem volt szó, csak lakossági szavazásról...
gondolod, annyi évtized alatt nem változott a tudatosság?
magyar-/szlovákverés szintén nemzetállam (azon belül pártok) által szított ellentéten alapult, rendészeti erők püfölték a másik nációt, sohsem az egy településen élők, azok békében megfértek...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.27. 01:19:25

Egyetértünk. Sosem értettem, hogyan gondolják egyesek, hogy bármifél esélyegyenlőség létrejöhet, amikor minden tekintetben különböző méretű, népességű és különböző földrajzi erőforrásokkal rendelkező territóriumok határai közé vagyunk beszorítva, és nem rendeződhet racionálisan a lakosság.
A nemzeti eszme a másoktól való elkülönülést és ezáltal a törzsek vezetőinek érdekeit szolgálja csak. Egy csóró afrikai országban, ahol se gazdaság, se egy iskola, se egy vezetéshez elég okos elit nincs, ellenben kalasnyikovval rohangálnak a hadurak - mindig segélyre fog szorulni és a segély mindig újra fogja termelni a szegénységet. Létzik olyan, h életképtelen állam. Két kő és egy kecske lehet a melldöngető ősemberek büszkesége, de ha életképtelen, akkor meg rohannak mésokhoz pénzért.

Az egy másik kérdés, h miért érzik úgy a törzsi gondolattal indoktrinált egyedek, h én ugyan nem vagyok erőszakos, de az a szlovák azonnal meg akarna verni és én csak visszaütnék. Hát mert nekik és az őseiknek is évezredekig tolták ezt a szart. Mert a kakaskodás, a territorialitás és a melldöngetés mind-mind a gondolkodás hiányából fakad. Mert ha nem akarnál nemzeti sztereotípiákból élni, kénytelen lennél egyedül, elengedett kézzel megítélni melyik egyén mennyit ér. És nem készpénznek venni, amit a törzsfőnököd belédsulykolt kiskorodban.

Buzzword 2011.05.27. 15:31:53

@Quadrille Lobster: Hohó, látom te objektivista vagy! Remek, kár hogy
a, az interneten mindenki Ayn Rand-nek képzeli magát
b, az objektivizmus nem ellentétes a nacionalizmussal. Tudod hogy hívták a világ legnagyobb gyakorlati objektivistáját? Segítek, P-vel kezdődik, inochet-re végződik a neve, és pöttyet jobbos volt (abortusztilalom, miegyéb).

Azt pedig nem állítom, hogy nem létezik olyan konstelláció, amikor a magyar püföli a szlovákot, de érdemes elgondolkozni rajta, hogy egy világkormány hogy akadályozná meg az ilyesmit. Maximum úgy, mint az öreg Csau idejében, amikor is a magyar és a román közös platformot talált a Securitate gyűlöletében. Remek, az elnyomás összehozza a népeket, hurrá!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.29. 14:02:56

@Buzzword:
Címkézésből jeles. Akkor hadd hívjam fel a figyelmedet arra, hogy a lobsterizmus hívének tartom magam és nem véletlenül. Az ember akkor vesz át egy nézetrendszert mindenestül, ha történetesen nincs saját véleménye és nem képes/mer sajátot kialakítani. És onnantól tényleg érthetetlen számára, hogy hoyg volt képes bárki bármi mást hinni, hiszen ez olyan kerek és egyértelmű. És üröl, hogy végre abbahagyhatja a gondolkodást, az eszme megteszi helyette.

Csak mert bizonyos dolgoknak látom értelmét Rand írásaiból nem jelenti azt, hogy
1) mindenestől objektivista lennék
2) hogy egyetértenék azzal, amit mások értenek objektivizmus alatt
3) hogy keblemre ölelek minden vanabí objektivistát, aki annyit olvasott belőle, h az önzőség filozófiája és azóta fülig ér a szája, hogy végre valaki neki is igazat ad.

Tudom, hogy Rand patrióta, és szvsz ez egy nagy hibája az elméletnek. Maga a szerző egyik birodalomból emigrált egy másikba, a nacionalizmussal nemigen találkozott, a kommunisztikus gondolkodás egyéb vállfajaival viszont igen. És amit arról ír, az érvényes.
A nemzeti alapú kommunitárius gondolkodástól nem félt annyira és nem is érti annyira.

Úgy beszélnek páran a különböző nemzetekről, mintha különböző állatfaj lennénk. A szlovák a cserebogár, a magyar meg a bűzgörény. Csak azt nem veszik észre, hoyg ezt az egészet ki etette meg velük. Hát a nagyrabecsült nemzeti vezéreik és a törzsfőnökök, akik konkrétan szarnak a tagok jólétére és sokkal jobban megtehetik, ha a tag úgy érzi, nem hagyhatja el a törzset, mert odakinn nem is emberek vannak, hanem cserebogarak.

A boldog magától értetődőség lamgymeleg posványában ringatózva pedig az egyetlen indulat, amit ismernek, a gyűlölet, ami a félelemből jön.

Ha jobban belegondolok, tényleg kicsit közelebb állnak az állathoz a vérségi-etnikai meggyőződéssel bíró egyedek, de a rossz hír az, hogy mind ugyanahhoz az állathoz hasonlítanak: az orángutánhoz. Amikor épp védi a területét.

Buzzword 2011.06.03. 15:39:36

@Quadrille Lobster: Azt ne próbáld elhitetni, hogy Rand patrióta volt! Korai ultra-libertárius - mert az objektivizmust kb. így lehet jellemezni - zsidóként? Give me a break!
A gyakorlati követői, azaz Thathcer, Reagan és persze a már említett mi general, na ők már illettek a nacionalista-kapitalista negyedébe a politikai koordináta-rendszernek.
Az pedig igen örvendetes, hogy kitaláltál magadnak egy teljes eszmerendszert, kár hogy a reálpolitikában meg kell nézni, milyen zászló alá álltunk be, mindez mire predesztinál, és bizony a fújfúj döntéseket is fel kell vállalni a saját filozófiánkból, ha meg akarjuk tartani a támogatóinkat. Amennyiben hülyeproli a szavazóbázisunk, még rosszabb a helyzet, ilyenkor születnek a tömegpártok.
Mindez persze szar, de istenem, ilyen a valóság, kegyetlenebb ugye, mint a Civ IV meg a pipázás közben megálmodott karosszék-utópia.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.06.03. 17:37:51

remélem, megbukik az összes eddigi filozófia, és nem azon megy a vita, ki melyik zászló alá áll, hanem azon, mik a valós emberi szükségletek...

Buzzword 2011.06.04. 14:38:26

@nexialista: Hát igen, ilyesmiben 15 éves kora után az ember nem nagyon hisz, legfeljebb reméli :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.06.04. 18:12:44

@Buzzword: hanem mit csinál, talán konformista lesz?

Buzzword 2011.06.04. 19:21:39

@nexialista: Mondjuk úgy, rájön arra, hogy minden változtatási kísérlet vérengzéssel jár, és amúgy is halálra van ítélve - lásd: kommunizmus - úgyhogy hagyja a picsába az egészet, és érett személyiséghez illő módon nem piszkálgatja kivagyiságból a status quo-t.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.06.05. 08:46:37

@Buzzword: értem, szerinted csak kivagyiságból változtatnak...
süti beállítások módosítása